Főzelékek Honlap

Főzelékek

Tudnivalók

Burgonyafőzelék
Finomfőzelék
Kelkáposzta-főzelék
Lencsefőzelék
Mángold- vagy spenótfőzelék
Paprikás krumpli
Paradicsomos krumpli
Savanyú tojás
Sárgaborsó-főzelék
Sárgarépa-főzelék
Sóskamártás
Tarkabab főzelék
Tökfőzelék
Magyaros tökfőzelék
Zöldbab főzelék
Magyaros zöldbab főzelék
Zöldborsófőzelék

Tudnivalók

A zöldségek megmosására, tisztítására fordítsunk gondot, a receptben külön nem jelöljük.

Fagyasztott zöldséget fagyottan kell a levesbe, főzelékbe tenni, vagy a zsiradékba dobni.

Sűrítés történhet: rántással, habarással, zöldség pépesítésével, szórással (staubolással). A mennyiség, elsősorban a lisztből itt több (általában kétszeres), mint a levesnél.

A sűrített főzeléket keverjük meg gyakran, mert könnyen lesülhet.

Hamarabb megfő a bab, borsó, lencse, ha előző nap beáztatjuk. Általában csak a végén sózzuk az ebből készülő ételeket, mert ezzel is gyorsíthatjuk a főzést.

A szárazbab, borsó, lencse főzéséhez a megmaradt füstölt húslé igen jól használható, jobb ízű lesz az étel tőle. Az íz füstölt húslé kockával is megadható.

Néhány főzelék pl. sárgaborsó, tetejére igen ízletes és dekoratív a vöröshagyma karika sütve. A megtisztított hagymát vékony szeletekre vágjuk, és kicsit megsózzuk. Lisztben megforgatjuk, majd forró olajban kisütjük. Papírtörülközőre jó kiszedni.

A tejföllel készülő ételeket, ha a tejföl benne van, már ne főzzük soká, csak egyet forraljunk vele.

A felengedéshez használt levesek leveskockából készülhetnek.

A vöröshagyma mindig apróra vágva, a fokhagyma zúzva kerül az ételbe.

Burgonyafőzelék

1 kg burgonya * 2 evőkanál olaj * 2 evőkanál liszt * 2 babérlevél * pirospaprika * ecet * 1 dl tejföl * só

A megtisztított burgonyát karikákra vágjuk. 4 dl sós vízben főzzük, a babérlevéllel együtt. Világos rántást készítünk. Beleszórunk egy kevés pirospaprikát, felengedjük vízzel, és a majdnem főtt burgonyához adjuk. A végén belekeverjük a tejfölt és 1 teáskanálnyi ecetet.

Majoránnás: a rántásba, pirospaprika helyett, majoránnát morzsolunk és borsot szórunk.

Finomfőzelék

50 dkg sárgarépa * 50 dkg zöldborsó * 25 dkg karalábé * 1 pasztinák * húsleves kocka * só * bors * 2 evőkanál olaj * 2 evőkanál liszt * 3 dl tej * petrezselyem

A sárgarépát, pasztinákot karikára, a karalábét kockára vágjuk. A melegített olajra tesszük a zöldségeket, és fedő alatt majdnem puhára pároljuk. Ezután megszórjuk a liszttel és jól összekavarjuk, beletesszük a fűszereket, leveskockát, és félig felengedjük vízzel, majd hozzáöntjük a tejet, és készre főzzük. Megszórjuk petrezselyemmel.

Nyáron már úgy fagyasztjuk a zöldségeket, hogy így legyenek darabolva. A zöldségeket forró olajra tesszük, megsózzuk, és fedő alatt pároljuk, míg felolvadnak, és fedő alatt még 10 percig főzzük.

Kelkáposzta-főzelék

1 kg kelkáposzta * 3-4 burgonya * 2 evőkanál olaj * 2 evőkanál liszt * 1 teáskanál pirospaprika * bors * 1 mokkáskanál kömény * füstölt hús kocka * 3-4 gerezd fokhagyma * só

A kelkáposztát kettévágjuk, majd a torzsáját kivesszük, és leveleit laskára vágjuk. A burgonyát kockára vágjuk. Annyi sós, köménymagos vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi, beletesszük a füstölt kockát is. Világos rántást készítünk, amibe a tűzről félrehúzva beletesszük a pirospaprikát, borsot, belenyomjuk a fokhagymát, majd kevés vízzel felengedve a félig főtt főzelékhez öntjük. Még 20 percet főzzük, néhányszor megkeverve.

Lencsefőzelék

50 dkg lencse * 2 evőkanál olaj * 1 evőkanál liszt * 1 teáskanál vöröshagyma * citromhéj * tejföl * füstölthús kocka * só

A beáztatott lencsét annyi friss vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi, sóval és citromhéjjal, esetleg leveskockával ízesítve, puhára főzzük. A citromhéjat kivesszük. Az olajon a lisztet jól megpirítjuk, barna rántást készítünk. Tejföllel tálaljuk.

Mángold- vagy  spenótfőzelék

1 kg mángold * 2 evőkanál olaj * 2 evőkanál liszt * 3 gerezd fokhagyma * szerecsendió vagy bors * 2 dl tej * só

A mángoldot annyi vízben, amennyi ellepi, megpároljuk. A vizet leöntjük róla, és nem használjuk fel a hígításához. Turmixoljuk. (Amennyiben fagyasztott mángoldunk van, itt kapcsolódunk a főzése.) Elkészítjük a lisztből, olajból a rántást, mikor majdnem kész, belenyomjuk a fokhagymát. A tűzről levéve, kevés vízzel, majd tejjel felengedjük, sóval, szerecsendióval ízesítjük, és a mángoldhoz keverjük. Felforraljuk, amennyiben túl sűrű, vízzel hígítjuk. Tükörtojással, vagy fasírttal finom. Van, aki sós vízben főtt krumplit is eszik hozzá, úgy laktatóbb.

(A mángolt nagyobb levelű, mint a paraj, egész nyáron terem a kiskertekben, nem magzik fel.)

Paprikás krumpli

1 kg burgonya * 1 evőkanál olaj *10 dkg füstölt szalonna * 1 teáskanál pirospaprika * 1 teáskanál Piros Arany * bors * só * 1 paprika * 1 paradicsom * 1 nagy vöröshagyma * kolbász, vagy virsli (el is maradhat)

Az apróra vágott szalonnát kisütjük az olajon, rádobjuk az összevágott hagymát, és megpirítjuk. A tűzről félrehúzva, belekeverjük a paprikát, Piros Aranyat, borsot, és a negyedekre vágott burgonyát. Felengedjük félig vízzel, és közepes tűzön megfőzzük. (Mindig kevés vízzel engedjük csak fel.) Karikára vágott paprikát, negyedelt paradicsomot teszünk bele, vagy télen 1-2 kanál lecsót. Karikára vágott füstölt kolbászt is tehetünk bele. Lehet bele főzni virslit is. (A műanyagosnak előzőleg húzzuk le a burkát.)

Van, aki kemény nokedlit készít, és teáskanállal beleszaggatja a kész paprikás krumpli szaftjába.

Paradicsomos krumpli

3 dl paradicsomlé vagy kis doboz püré * 1 kg burgonya * oregánó * kevés zellerlevél * 2 evőkanál olaj * 2 evőkanál liszt só * cukor

A felkarikázott burgonyát sós vízben megfőzzük. Elkészítjük a rántást, melyet paradicsomlével, vagy kevés vízzel és a pürével engedünk fel. Oregánóval ízesítjük. Hozzákeverjük a megfőtt burgonyához, és jól összeforraljuk. Tetszés szerint édesítjük.

Savanyú tojás

10 db tojás * 4 evőkanál olaj * 10 dkg liszt * babérlevél *1 evőkanál cukor * 1 evőkanál mustár * 1 teáskanál ecet * 2 dl tejföl * só * bors

Az olajon világosra pirítjuk a cukrot, rátesszük a lisztet, és kevergetve tovább pirítjuk. Vízzel felengedjük, sóval, borssal, babérlevéllel, ecettel, mustárral ízesítjük. Jól felforraljuk, majd átszűrjük. Amikor újra forr, egyenként beleütjük a tojásokat. Vigyázzunk, hogy egybe maradjanak. Addig főzzük, csak rázogatva az edényt, amíg a tojások fehérje megkeményedik, de a sárgája még lágy marad. Ez az étel igen hamar leég.

Sárgaborsó-főzelék

40 dkg feles sárgaborsó * 2 evőkanál olaj * 1 evőkanál liszt * 1 hagyma * 1 teáskanál mustár * tejföl * só

A beáztatott borsót annyi vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. Nagyobb edénybe tegyük, mert könnyen kifut. Amikor puha, berántjuk, turmixoljuk. A tejfölt belekeverjük, mustárral ízesítjük. Tetejére ropogós, sült hagymaszeleteket teszünk.

Sárgarépa-főzelék

1 kg sárgarépa * 2 evőkanál olaj * 2 evőkanál liszt * só * 1 húsleves kocka * 2 dl tej

A sárgarépát nagylyukú zöldségdarálón ledaráljuk. (Karikára, vagy kockára is lehet vágni.) Meleg olajra tesszük, és fedő alatt pároljuk, kicsit megsózva. Amikor már majdnem elfőtte a levét, akkor megszórjuk a liszttel, sóval, beletesszük a leveskockát, és felengedjük félig vízzel. Tovább pároljuk néha megkeverve, majd beleöntjük a tejet, és azzal készre főzzük.

Sóskamártás

1 kg sóska * 2 evőkanál olaj *1 evőkanál liszt * édesítő * 1 dl tejföl * só

A friss sóskát az olajon addig pároljuk, amíg szétfő, ekkor megszórjuk a liszttel, és turmixoljuk. A tejföllel behabarjuk, sózzuk, édesítjük, és felforraljuk. A mirelit sóskát, felengedés után tejfölös lisztes habarással besűrítjük, sózzuk, majd édesítjük. Jobban laktat, ha főtt krumplit is adunk mellé.

Tarkabab főzelék

50 dkg bab * 2 evőkanál olaj * 2 evőkanál liszt * 1 teáskanál vöröshagyma * 1 gerezd fokhagyma * ecet * tejföl * füstölt hús kocka * só

A babot beáztatjuk. Annyi füstölt húslében, amennyi ellepi, a babot puhára főzzük, csak azután sózzuk. Rántást készítünk, amiben megpirítjuk a hagymát, legvégén a zúzott fokhagymát is. A megfőtt babhoz adjuk. Ecettel, tejföllel ízesítjük.

Tökfőzelék

1,5 kg gyalult tök * 2 evőkanál olaj * 2 evőkanál liszt * 2 dl tejföl * 1 evőkanál ecet * 1 csomag kapor * édesítő * só

A tököt besózzuk, kicsit állni hagyjuk. Az olajra dobjuk a kinyomott tököt, és addig pároljuk, amíg levét elforrja. Ekkor megszórjuk a liszttel, felengedjük kevés vízzel, és puhára főzzük. Belekeverjük az ecetet, tejfölt, végül megszórjuk a vágott kaporral. Hidegen és melegen egyaránt finom.

Amennyiben fagyasztott tököt használunk, forró olajra dobjuk, sózzuk meg, fedjük le, és úgy pároljuk, majd amikor felolvad szórjuk meg liszttel, és a továbbiakban mindent csinálunk, mintha frissből főznénk.

Magyaros tökfőzelék

1,5 kg gyalult tök * 2 evőkanál olaj * 2 evőkanál liszt * 1 kisebb vöröshagyma * pirospaprika * 1 dl tejföl * ecet * 1 csomag kapor * só

A tököt besózzuk, kinyomkodjuk. Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, rászórjuk a lisztet, kicsit pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, és felengedjük 2 dl vízzel. Beletesszük a tököt, és fedő alatt puhára főzzük, belekeverjük a tejfölt, ízesítjük ecettel és vágott kaporral.

A fagyasztott tökkel ugyanígy kell eljárni. Az üvegben eltett befőttet nem habarjuk, hanem berántjuk, a levét is felhasználva hozzá.

Zöldbab főzelék

1 kg zöldbab * 1 leveskocka * petrezselyem * 2 dl tejföl * 2 evőkanál liszt * 1 teáskanál ecet * só

A szálkátlanított, feldarabolt zöldbabot, 1 liter sós, leveskockás vízben, puhára főzzük. Tejfölös habarással sűrítjük, ételízesítővel, ecettel ízesítjük. A végén megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. Hidegen is finom. Fagyasztott zöldbabot ugyanígy kell készíteni.

Magyaros zöldbab főzelék

1 kg zöldbab * 1 leveskocka * 1 vöröshagyma * 2 evőkanál liszt * 2 evőkanál olaj * pirospaprika * ételízesítő * 1 csomag petrezselyem * 1 dl tejföl * só

A leveskockás, sós vízben főzzük a feldarabolt zöldbabot. Elkészítjük a rántást úgy, hogy az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, rászórjuk a lisztet, végül a piros paprikát, felengedjük egy kevés hideg vízzel és a bab főzőlevével. Hozzáöntjük a megfőtt zöldbabhoz. Mikor kellően besűrűsödik, belekeverjük a tejfölt és megszórjuk petrezselyemmel, rövid főzés után már fogyasztható.

Fagyasztott zöldbabbal hasonlóan dolgozunk. Amennyiben üveges babunk van, akkor megmelegítjük levével együtt, esetleg a folyadékot pótoljuk, majd rendesen berántjuk.

Zöldborsófőzelék

1 kg zöldborsó * 2 evőkanál olaj * 2 evőkanál liszt * bors * 1 leveskocka * petrezselyem * só

Az olajon a megtisztított borsót megpároljuk, (1 teáskanál cukrot szórhatunk rá, hogy a zöld ízét elvegye), liszttel megszórjuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy ne túl sűrű főzeléket kapjunk. Beletesszük a leveskockát, sózzuk, borsozzuk, majd puhára főzzük. A végén megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

Van, aki tejjel hígítja, aki napközis koszton nőtt fel, így szereti.