Mártások, öntetek salátákhoz Honlap

Mártások

Majonéz készítése
Diétás majonéz
Könnyű majonéz
Alacsony kalóriatartalmú majonéz
Csípős majonéz
Fokhagymás majonéz
Besamel
Tormakrém

Öntetek

Ezersziget öntet
Joghurtos-zöldfűszeres öntet
Olajos-citromos öntet
Rokfortos öntet
Tejszínes öntet
Tojásos öntet
Vinegrett mártás
Olasz vinegrett mártás

Mártások

Majonéz készítése

1 tojássárgája * 1 teáskanál citromlé * 1 mokkáskanál mustár * só * bors * fél dl olaj

Habverővel 1 tojássárgáját kikeverünk. 1 teáskanál citromlével, 1 mokkáskanál mustárral, kevés sóval, borssal, majd a tojással azonos hőmérsékletű (legjobb, ha mindkettőt a hűtőből vesszük elő) olajat csurgatunk lassan hozzá, míg mártás sűrűségű nem lesz. (Aki kívánja, parányi cukrot is tehet bele.)

Tartármártáshoz a majonézt 1 dl tejföllel keverjük össze. Tejföl helyett használhatunk kefirt. A koleszterin szintjükre vigyázók ne mondjanak le a majonézről, legfeljebb kevesebb %-os tejfölt, vagy inkább kefirt használjanak.

Diétás majonéz

Hasonlóan készül, mint a rendes, csak egész tojást használunk fel hozzá, vagy aki nem eheti a tojássárgáját, az csak a tojásfehérjéből készítse. Az utóbbi hamarabb összeesik.

Könnyű majonéz

1 tojás * 2 evőkanál citromlé * 3 dl olíva- és napraforgó olaj vegyesen * mustár *1 evőkanál forró víz * bors * só

A tojást jól felverjük a citromlével, majd állandó keverés mellett, fokozatosan csepegtetjük bele az olajat. Amikor sima, hozzáadjuk a pici mustárt, és sózzuk-borozzuk. Belekeverjük a forró vizet.

Alacsony kalóriatartalmú majonéz

1,5 dl könnyű majonéz * 1,5 dl joghurt * 1-2 piros húsú paprika * 1 teáskanál pirospaprika * só * bors

A majonézt és a joghurtot összekeverjük. Az öntethez adjuk a kis kockára vágott paprikát, pirospaprikát. Fűszerezzük.

Csípős majonéz

1 adag könnyű majonéz * 1 gyöngyhagyma * 5 dkg asztalt sárgabarack * 2 evőkanál méz * só * 1 teáskanál kurkuma * chilipor * 1/2 teáskanál római kömény * 1/2 teáskanál korianderlevél * bors

A majonézhez adjuk az apróra vágott hagymát és sárgabarackot, a mézet és a fűszereket. Jól összekeverjük.

Fokhagymás majonéz

Könnyű majonéz * 4 gerezd fokhagyma

A könnyű majonéz hozzávalóiból készítjük. A tojáshoz és citromléhez keverjük a szétnyomott fokhagymát. A többi folyamat azonos.

Besamel

5 dkg margarin * 10 dkg liszt * 2 dl tej

Világos színű rántást készítünk, amit felengedünk meleg tejjel. Állandó kevergetés mellett addig forraljuk, amíg elválik az edény falától.

Tormakrém

20 dkg ecetes torma vagy 30 dkg friss * 20 dkg besamel * 5 dkg margarin * 2 evőkanál ecet (ha a torma nem ecetes, hanem friss) * 5 dkg porcukor

A lereszelt tormát leforrázzuk. Leszűrjük, kinyomkodjuk. Puha margarinnal habosra kevert besamelhez adjuk, sóval, porcukorral, ecettel ízesítjük.

Öntetek

Ezersziget öntet

2 tojás * só * bors * 1 vöröshagyma * fél piros húsú paprika * 2-3 csemege uborka * 4 evőkanál majonéz * 1 evőkanál ketchup * 3 evőkanál tejszín * chili

A tojásokat keményre főzzük. A sárgáját félretesszük, a fehérjét felkockázzuk, a salátához adjuk. A hagymát, paprikát, a csemege uborkákkal együtt egészen apró kockára vágjuk, hozzáadjuk a majonézt és a ketchupot. A tojás sárgákat szitán áttörjük, s a tejszínnel együtt a mártásalaphoz adjuk, majd mikor sima, ízesítjük. Használjuk: vegyes zöldséghez, szárnyas- és halsalátákhoz.

Joghurtos-zöldfűszeres öntet

2 dl joghurt * 1 dl tejföl * só * bors * minél több zöldfűszer (bazsalikom, kapor, petrezselyem, snidling, kakukkfű, lestyán, zeller) * 1 vöröshagyma * 1 gerezd fokhagyma

A joghurtot eldolgozzuk a tejföllel, ízlés szerint sóval, borssal. A zöldfűszereket finomra vágjuk, kb. 4 evőkanálnyira van szükségünk. Az összenyomott fokhagymát, a felkockázott hagymát a zöldfűszerekkel együtt a joghurthoz adjuk.

Olajos-citromos öntet

3 rész olaj * 1 rész szűrt citromlé * só * törött bors keverék

A citromlevet és az ízesítőket összekeverjük, majd az olajat lassan csurgatva keverjük hozzá.

Rokfortos öntet

15 dkg érett rokfort * 1 dl tejszín * 1 evőkanál ecet * 3 evőkanál fehérbor * fél dl leves kockából * bors

A sajtot villával megtörjük. Hozzáadjuk a tejszínt, az ecetet és a bort, jól összekeverjük. Hideg húslevessel lazítjuk, végül borssal ízesítjük. Használjuk: leveles, uborkás, paradicsomos, kukoricás, cukkínis, zelleres, vegyes zöldség salátákhoz.

Tejszínes öntet

3 rész tejszín * 1 rész szűrt citromlé * só

A tejszínt elkeverjük a citromlével, és enyhén sózzuk.

Tojásos öntet

Tojás * bors * só * mustár * olaj * citromlé

A kemény tojások sárgáját áttörjük, sóval, borssal, mustárral ízesítjük, simára kikeverjük. Apránként olajat adunk hozzá, hogy krémszerűvé váljon. Citromlével, kevés cukorral ízesítjük.

Vinegrett mártás

3 evőkanál 5%-os ecet * só * bors * porcukor * 1 dl olaj * 1 evőkanál mustár * 4 evőkanál víz vagy fél citrom leve

Az ecetben elkeverjük a sót, cukrot, vékony sugárban hozzáöntjük az olajat, beletesszük a borsot, és erőteljes mozdulatokkal keverjük, míg opálos fényű, egynemű, likőr sűrűségű anyaggá válik. Végül beledolgozzuk a mustárt, a vízzel lazítjuk, ízesítjük citromlével. Használjuk: nyers és főtt vegyes zöldséghez, uborkához, paradicsomhoz, cukkínihez.

Olasz vinegrett mártás

Vinegrett mártás * 1 gerezd áttört fokhagyma * 2 evőkanál finomra vágott zöldfűszer (bazsalikom * petrezselyem * snidling * majoránna)

A vinegrett mártáshoz hozzákeverjük a többi hozzávalót.