Saláták Honlap

Tudnivalók

Saláták zöldségből

Avjar szerb saláta
Kapros brokkoli saláta
Majonézes burgonyasaláta
Svájci krumplisaláta
Céklasaláta
Majonézes céklasaláta
Fehérbab saláta
Gombakoktél
Lengyel gombasaláta
Majonézes laskagomba
Svéd gombasaláta
Görög káposztasaláta
Karfiolsaláta
Majonézes karfiol
Káposztasaláta
Cika káposzta fatányéroshoz
Kefires vegyes saláta
Kelkáposzta saláta
Kocsis saláta
Kukoricasaláta
Rozmaringos kukoricasaláta
Lucullus saláta
Mángold saláta
Padlizsánkrém
Paradicsomsaláta
Répasaláta
Hagymás répasaláta
Szerb újhagyma-saláta
Uborkasaláta
Baranyai uborkasaláta
Joghurtos uborka
Dzadziki (görög)
Ukrán saláta
Vöröskáposzta saláta
Andink "majonézes" zöldborsója

Saláták sajttal, hússal

Görög pásztorsaláta
Görög saláta
Húsos zöldségsaláta
Indiai sárgarépa saláta
Jereván saláta
Márványsajtos kelkáposzta saláta
Orosz hússaláta
Rokfortos vegyes saláta
Sopszka saláta
Téli virslisaláta
Vitamin saláta
Waldorf saláta

Tudnivalók

A vásárolt zöldségek frissek legyenek. Ezt a legtöbbnél sima héjukról is megállapíthatjuk. A hűtőben néhány napig tárolhatók, azonban ilyenkor a zöldséges dobozban, lehetőleg papírzacskóban tároljuk.

A zöldségeket mindig folyóvízben és alaposan mossuk meg (kivétel, ha nagyon földes, mert akkor több vízben áztassuk), a szűrőtálban hagyjuk jól lecsurogni, megszikkadni (ezt minden egyes receptnél nem tartjuk szükségesnek leírni).

A zöldségek tisztításához jó, ha van egy körömkefe, amivel a földesebb zöldségek (répa, burgonya, uborka stb.) lesúrolhatók.

A zsenge zöldségek egy részét (pl. sárgarépa, kígyóuborka stb.) alapos mosás után, tisztítás nélkül használhatjuk. Általában a héjában, héja alatt van a legtöbb vitamin.

A saláták legtöbbje hidegen jó, tehát nem írjuk le mindannyiszor, hogy behűtjük, mert természetes.

Ecet helyett használhatunk citromlevet.

A salátához elég az 5%-os borecet, ebből van piros és fehér színű is. Az almaecetet egészségügyi szempontból kiválónak mondják.

Citrom sok salátába és ételbe szükséges. A héját mindig melegvízzel mossuk meg. Vigyázzunk, hogy a lével együtt mag ne kerüljön az ételbe, mert megkeseríti.

A salátához használt olajat jó hűtőben tartani. Legjobb salátaolaj az olíva, ha az nincs, ízben megfelelő az egészséges kukorica olaj. Az indiai ételekhez a napraforgó olaj a jó.

A citromlébe, illetve az ecetbe mindig lassan csurgassuk az olajat, kevergetés közben. Így a kapott öntet sűrűbb és bársonyosabb lesz.

A zöldségeket félkeményen hagyjuk, ne főzzük túl puhára.

Azokat a salátákat, ahol a zöldségek besózását javasolják, csak annyi sóval szórjuk meg, amennyit egyébként is tennénk a salátába, így a sózás közben kioldódott vitamint nem kell kicsavarni, vagy leönteni.

A vöröshagyma helyett csak hagymát írunk.

Azokba a salátákba, melyekbe hagymát is kell tenni, a hagymát először a kívántra vágjuk, majd lesózzuk (ettől a hagyma egy kicsit puhul, és veszít csípősségéből), de csak annyi sóval, amennyit a saláta egyébként is kíván.

Ha nincs snidling, vagy póréhagyma, apróra vágott vöröshagymát használhatunk helyette, legfeljebb a mennyiséget csökkentsük.

Nyáron minden salátába tehetünk egy-két levél citromfüvet.

A cékla gazdag B vitaminban, igen hatásos a máj működésének serkentésére. Ha lehet fogyasszuk nyers saláta formájában is.

Avjar szerb saláta

25 dkg paradicsompaprika * 3-4 padlizsán * 3 gerezd fokhagyma * ecet * olaj * só * bors

A paprikát és a padlizsánt megmossuk, addig sütjük, amíg a héja felhólyagosodik. A paprikák bőrét elhúzzuk, a padlizsánt meghámozzuk, és a fokhagymával turmixoljuk. Ecettel, sóval, borssal fűszerezzük, majd kevergetve annyi olajat öntünk hozzá, amennyit felvesz. Húsokhoz, kenyérre jó.

Kapros brokkoli saláta

40 dkg brokkoli * 3 dl joghurt * 2 csomag petrezselyem * kapor * vöröshagyma * citromlé * só

A brokkolit sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A joghurtot összekeverjük a citromlével, finomra vágott fűszerekkel, majd a brokkolira öntjük.

Majonézes burgonyasaláta

Krumplisalátát készítünk, melyet 1-2 órát állni hagyunk. Közben elkészítjük a majonézt, melybe a szokottnál kicsit több citromlevet és mustárt teszünk. A levétől leszűrt burgonyasalátát (nem kell "kicsavarni") összekeverjük a majonézzel. Legalább 1 órát állni hagyjuk fogyasztás előtt.

Svájci krumplisaláta

60 dkg burgonya * 20 dkg sajt * 2 saláta * 2 paradicsom * 1 zöldpaprika * 2 alma * 2 dl tartár

A megfőtt, meghámozott burgonyát apró kockákra vágjuk. Hasonlóan vágjuk a sajtot is. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, és a héját lehúzzuk, majd vékonyan felszeleteljük. Vékony karikára vágjuk zöldpaprikát. A salátát csíkokra vágjuk. Mind ezeket óvatosan elkeverjük a tartármártással.

Céklasaláta

1 kg cékla * só * 1 mokkáskanál kömény * 1 evőkanál torma * ecet

A megtisztított, feldarabolt céklát sós vízben, fedő alatt főzzük puhára. A főzőlevet - vagy annak egy részét is - felhasználva készítjük el az ecetes (citromos) páclevet, a reszelt torma és kömény hozzáadásával. A díszítő késsel felvágott céklát beletesszük a páclébe.

A céklalé sok vitamint tartalmaz, ne öntsük ki, hanem citromlével ízesítve, behűtve, fogyasszuk!

Majonézes céklasaláta

1 kg cékla * ecetes-sós-cukros páclé * diétás majonéz * 2 dl kefir * só * vöröshagyma * alma

Sós vízben, puhára főzzük a meghámozott céklát, majd leszűrve gyufaszálnyi darabokra vágjuk. Leöntjük páclével, és abban hagyjuk kihűlni, leszűrjük. Beleforgatjuk a kefirrel hígított, reszelt hagymával ízesített majonézbe. A céklalevet ne öntsük ki, igyuk meg!

Fehérbab saláta

30 dkg fehérbab * 1 vöröshagyma * ecet * olaj * bors * 1 babérlevél * só

A karikára vágott hagymát megsózzuk. A beáztatott babot babérlevéllel, sós vízben megfőzzük, és még melegen összekeverjük a hagymával, és saját főző leve egy részével és ecettel, cukorral ízesítjük. Tálalás előtt kevés olajat öntünk rá.

Gombakoktél

50 dkg gomba * 3 sárgarépa * vöröshagyma * 3 ecetes uborka * 1 narancs * diétás majonéz * 1 dl kefir * só * citromlé

A vékonyra szeletelt hagymát, sárgarépát, gombát, uborkát összekeverjük a majonézzel elkevert kefirrel. Közé keverjük az apró kockára vágott narancsot. Pihentetés után tálaljuk.

Gombás paprikasaláta

40 dkg gomba * 2 db zöldpaprika * 2 db paradicsompaprika * 1 db zeller * snidling * só * 1 teáskanál mustár * 1 evőkanál olaj * fél citrom * bors

A paprikákat karikákra vágjuk, a gombát felszeleteljük, a meghámozott zellert nyersen lereszeljük, és a snidlinget összevágjuk. Jól összekeverjük, és leöntjük a mustár, citromlé fűszerezett keverékével, melybe az olajat lassan kevertük bele.

Lengyel gombasaláta

50 dkg gomba * 2 vöröshagyma * bors * oregano * 1 teáskanál ecet * 5 teáskanál olaj * só

A gombát vastagabb szeletekre vágjuk, enyhén ecetes vízben, a karikákra vágott hagymával együtt megfőzzük. A léből kiszedve, meghintjük a fűszerekkel, megöntözzük kevés ecetes lével, és bőven olajjal.

Majonézes laskagomba

60 dkg laskagomba * 2 dl tejföl * 2 dl fehérbor * 1 citrom leve * bors * 1 teáskanál mustár * 1 mokkáskanál porcukor * 2 tojás * 2 dl olaj * só

A laskagombát apró kockákra vágjuk, és 2 dl vízben főzzük, kevés sóval és a citromlével ízesítve. Amikor a víz félig elfőtt, fehérborral felengedjük, és még 15 percig főzzük. 2 tojásból majonézt készítünk, úgy, hogy az egyik tojást keményre főzzük, és annak csak a sárgáját törjük bele. A leszűrt, kihűlt gombát a majonézbe keverjük.

Svéd gombasaláta

80 dkg gomba * vöröshagyma * 1 evőkanál olaj * citromlé * paradicsompüré * babérlevél * édesítő * oregano

A szeletelt hagymát az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, citromlevet, babérlevelet, a paradicsompürét, oreganót, és jól összeforraljuk. Édesíthetjük ízlés szerint.

Görög káposztasaláta

3 sárgarépa * 1 fej káposzta * 2 zeller * 1 csomag petrezselyem * só * olaj * citromlé

A zöldségeket vékony csíkokra vágjuk. Hozzáadjuk a felaprított zellerszárat és a petrezselymet. Erősebben sózzuk, majd addig keverjük, amíg a zöldségek a sótól meg nem puhulnak. Ekkor kinyomjuk, és egy edénybe jól belenyomkodjuk a zöldséget, hogy ne maradjon közte levegő. Lefedjük, 2-3 napig hűtőben érleljük. Felhasználáskor olajat és citromlevet adunk hozzá.

Karfiolsaláta

50 dkg karfiol * 1 teáskanál mustár * 1 teáskanál ecet * 1 teáskanál apróra vágott hagyma * 2 evőkanál olaj * bors * só

A rózsáira szedett karfiolt enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük. A mustárt elkeverjük az ecettel, fűszerekkel, majd az olajjal, és a karfiolra öntjük.

Majonézes karfiol

50 dkg karfiol * 1 adag majonéz * 1 dl tejföl * só

A rózsáira szedett karfiolt sós vízben megfőzzük. Leszűrve, összekeverjük a tartármártással.

Káposztasaláta

1 kemény káposzta * 1 vöröshagyma * 1 sárgarépa * 1 teáskanál só * 1 mokkáskanál kömény * 2 evőkanál ecet * édesítő * 1 teáskanál olaj

A salátát és a hagymát nagylyukú zöldség-darálón átdaráljuk (lehet mindkettőt vékonyan szeletelni), és lesózzuk. A sárgarépát karikára vágjuk, és a zöldségekhez adjuk. A fűszereket és kb. 1 dl vizet összekeverünk az ecettel, majd az olajat hozzácsepegtetjük. A fűszeres ecetet a salátához adjuk. Pár óra múlva már fogyasztható.

Cika káposzta fatányéroshoz

1 kg fejes káposzta * só * bors * cukor * ecet * 2 vöröshagyma * 2 evőkanál (lehetőleg) tökmag olaj

A káposztát nagyobb cikkekre vágjuk. Forró, sós vízzel leforrázzuk, lehűtjük. Sózzuk, borsozzuk, cukorral, ecettel és felszeletelt hagymával ízesítjük. Olajjal lazán összekeverjük.

Kefires vegyes saláta

Zöldborsó * sárgarépa * uborka * alma * mustár * kefir

A mennyiség és az összetétel tetszőleges. A darabolás módja úgyszintén.

Kelkáposzta saláta

50 dkg tömör kelkáposzta * 0,5 dl olaj * reszelt citromhéj * fél citrom leve * mustár * 1 dl tejföl * 1 tojás sárgája * só

A kelkáposztát laskára vágjuk, 1 órára besózzuk. Az olajat kikeverjük a citromhéjjal és citromlével, beletesszük a mustárt, a sót, majd a tejföllel elhabart tojást. Az egészet a kelre öntjük.

Kocsis saláta

1/2 kg savanyú káposzta, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál ételízesítő * 2 evőkanál olaj * 3 gerezd fokhagyma.

A káposztát rövidebb szárakra vágjuk. A hozzávalókat összekeverjük a zúzott fokhagymával, majd a káposztára öntjük. Igen erős az illata, de nagyon vitamindús és finom.

Kukoricasaláta

50 dkg kukorica * 10 dkg paradicsom * 1 csomag snidling * 1 csomag petrezselyem * 15 dkg alma * bors * fél citrom * 1 csomag újhagyma * 3 evőkanál olaj * só * 2 evőkanál ecet

A kukoricát gyenge sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A paradicsomokat kis darabokra, a hagymát, snidlinget, petrezselymet apróra vágjuk. Az ecetet az olajjal elkeverjük. Az almát hámozás után lereszeljük, citromlével összekeverjük, hogy ne barnuljon. Az előkészítés után az alábbi sorrend szerint dolgozzunk: a reszelt almához keverjük az olajat, petrezselymet, sót, borsot, lehetőleg a zöldjével együtt felkarikázott újhagymát, a kukoricát, végül a paradicsomot.

Rozmaringos kukoricasaláta

60 dkg kukorica * 20 dkg marinált paradicsompaprika * 1 vöröshagyma * 2 dl majonéz * 1 dl tejföl * só * 1 teáskanál rozmaring * 3 evőkanál fehérbor * bors * édesítő

Összekeverjük a majonézt, tejfölt, bort, sót, cukrot, rozmaring felét és a borsot. A megfőzött kukoricát, a hagymát és a marinált paprikát beleforgatjuk a mártásba, megszórjuk a maradék rozmaringgal.

Lucullus saláta

20 dkg uborka * só * 1 csomag újhagyma * 1 lilahagyma * 3 paradicsom * 5 db retek * bors * olajbogyó * 1 paprika * 20 dkg tehéntúró * 4 evőkanál olaj * 1 fej saláta

A megmosott salátát összetépkedjük. Felkarikázzuk az uborkát, zöldpaprikát, újhagymát retket, lilahagymát, a paradicsomot gerezdekre vágjuk. Sóval, borssal ízesítjük, hozzákeverjük, a túrót, majd olajjal meglocsoljuk.

Mángold saláta

50 dkg mángold szár * 3 evőkanál olaj * 1 vöröshagyma * 1 kis doboz paradicsompüré * babérlevél * bors * só * reszelt citromhéj * citromlé

Az olajon megpároljuk a hagymát, beletesszük a két centis darabokra vágott mángold szárat. Sózva, borsozva, nagyon kevés vízzel, a babérlevél és citromhéj társaságában, fedő alatt puhára pároljuk. A paradicsompürét hozzáadva, egyet forralunk rajta. A babérlevelet kidobjuk, és citromlével, cukorral ízesítjük.

Padlizsánkrém

2 szép padlizsán (sötétlila a színe, a bőre feszes és fényes) * 4 gerezd fokhagyma * só * bors * 1 evőkanál citromlé * kb. 1 dl olaj

A padlizsánt a sütő rostélyán - alufóliát alátéve - megsütjük. Lehetőleg műanyag, vagy fakéssel felvágjuk, és a húsát egy tálba tesszük, a levével együtt. Belenyomjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a citromlevet, elkezdjük turmixolni, majd annyi olajat adunk hozzá, amennyit felvesz. Melegen és hidegen egyformán kitűnő köretnek, pirítós kenyérre kenve, vagy magában is. Fagyasztható, igen nagy öröm télen elővenni.

Paradicsomsaláta

1 kg kemény paradicsom * zellerlevél * só * bors * olaj

A paradicsomot karikára vágjuk és sózzuk, borsozzuk. Kevés állás után olajjal meglocsoljuk. Esetleg néhány csepp citromlevet is önthetünk rá. Összevágott zellerlevéllel megszórjuk.

Répasaláta

1 kg sárgarépa * 5 dkg mazsola * 2 evőkanál méz * 2 evőkanál citromlé * só

A lereszelt sárgarépát kicsit sózzuk, összekeverjük a mézzel, citromlével, a megáztatott mazsolával. Sok vitamint pótol télen.

Hagymás répasaláta

60 dkg sárgarépa * 1 vöröshagyma * 2 evőkanál olaj * 2 evőkanál citromlé * só * bors

A sárgarépát, hagymát lereszeljük, összekeverjük, és citromlével meglocsoljuk. Leöntjük a fűszeres keverékkel. Több napig eláll.

Szerb újhagyma-saláta

2 csomag újhagyma zöldje * 1 teáskanál ecet * 3 teáskanál olaj * mustár * cukor * só

A hagyma zöldjét - melynek C-vitamin-tartalma ötszöröse a gyökerében lévőnek - alaposan megmossuk, 1 cm-es darabokra vágjuk, és összekeverjük az öntettel. Néhány órát állni hagyjuk.

Uborkasaláta

1 kg kígyóuborka vagy saláta uborka * só * bors * ecet * kapor * 1 gerezd fokhagyma

A kígyóuborkát megmossuk, legyaluljuk, majd néhány percig állni hagyjuk a sóval. Közben elkészítjük az ecetes levet, amibe borsot, esetleg édesítőt teszünk. Tetejét megszórhatjuk apróra vágott kaporral, fűszerpaprikával. Aki szereti, tört fokhagymával ízesítheti.

Baranyai uborkasaláta

80 dkg uborka * 10 dkg vöröshagyma * 1 db erős paprika * 2 dl kefir * só * bors * fokhagyma * ecet

Az uborkát meghámozzuk, a hagymával, paprikával együtt karikákra vágjuk. Megsózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és a kefirrel elkevert ecetet.

Joghurtos uborka

2 közepes saláta uborka * 4 dl joghurt * 1 evőkanál olaj * 3 evőkanál citromlé * 3 gerezd fokhagyma * 1 csomag kapor * só

Az uborkát nagylyukú reszelőn lereszeljük, vagy késsel szeleteljük. Megsózzuk. A joghurtot az olajjal, citromlével, zúzott fokhagymával, apróra vágott kaporral kikeverjük, és az uborkára öntjük.

Dzadziki

lásd joghurtos uborka receptje + 10 dkg túró.

Ukrán saláta

30 dkg kígyóuborka * 0,5 kg kukorica * 1 csomag újhagyma * 20 dkg paradicsom * 1 fej saláta * só * 1 mokkáskanál mustár * 1 teáskanál ecet * kis lilahagyma * 1 csomag piros retek * 3 evőkanál olaj * 1 pohár kefir

A kígyóuborkát legyaluljuk, és összekeverjük a főtt kukoricával. Hozzákeverjük a zöldjével együtt karikára vágott újhagymát, a szeletelt paradicsomot, retket, és a csíkokra vágott salátát. Az öntethez a mustárt összekeverjük az ecettel, beletesszük a felaprított lilahagymát, sót, majd csepegtetve az olajat, végül a kefirt.

Vöröskáposzta saláta

50 dkg vöröskáposzta * 20 dkg alma * 1 citrom * 2 teáskanál olaj * 1 snidling * só

A vöröskáposztát vékonyra metéljük, és besózva állni hagyjuk. (A zöldség-daráló nagylyukú részével ehetőbb, de kevésbé mutatós.) Az olajat felforrósítjuk, majd a káposztára locsoljuk. Ezzel elvesszük a vöröskáposzta speciális kesernyés ízét. Citromlével meglocsoljuk, majd összekeverjük az almaszeletekkel és a metélőhagymával.

Andink "majonézes" zöldborsója

1 üveg csemege zöldborsó * 2 dl tejföl * 1 teáskanál mustár * 1 evőkanál citromlé * 1 mokkáskanál só * bors

A zöldborsókonzerv levét leöntjük. A mártáshoz valókat jól összekeverjük, és a borsót beleöntjük. Hagyjuk az ízeket összeérni.

Saláták sajttal, hússal

Görög pásztorsaláta

1 saláta * 1 sárga paprika * 1 zöldpaprika * 1 pirospaprika * 20 dkg paradicsom * 25 dkg uborka * 20 dkg juhsajt * 1/2 citrom leve * 4 evőkanál olaj * bors * orgáanó * só

A paprikát vékony laskára, a paradicsomot nyolc felé, a héjas uborkát vékony szeletre vágjuk. Megöntözzük a citromlével, olajjal, meghintjük sóval, borssal. Néhány salátalevéllel kibélelünk egy tálat, a többit laskára vágjuk, és a salátához keverjük. A zöldségekre reszeljük a juhsajtot. (Lehet közé keverni olívabogyót.)

Görög saláta

1 saláta * 3 nagy paradicsom * 2 zöldpaprika * fél kígyóuborka * 1 vöröshagyma * 15 dkg feta sajt * 6 dkg olajbogyó * 4 evőkanál olaj * 1 evőkanál borecet * fél csomag petrezselyem * majoránna * kakukkfű * só * bors

A paprikákat vékony csíkokra, a paradicsomot nyolcadokra, a hagymát karikára vágjuk. Az uborkát csak megmossuk, és vékonyan felszeleteljük. A juhsajtot kockákra vágjuk, az olajbogyót kimagozzuk. Az öntethez az olajat kikeverjük az ecettel, majd a felaprított zöldfűszerekkel, sóval, borssal ízesítjük. A tálba összetépkedjük a salátát, közepére halmozzuk a zöldségeket, majd leöntjük a mártással.

Húsos zöldségsaláta

30 dkg főtt hús * 4 főtt burgonya * 3 db alma * 4 csemege uborka * 3 kemény tojás * 8 evőkanál zöldborsó * 2 dl majonéz * petrezselyem

A hozzávalókat apró kockára vágjuk, és összekeverjük a zöldborsóval, majd a majonézzel. Petrezselyemmel díszítjük.

Indiai sárgarépa saláta

60 dkg sárgarépa * 10 dkg edami v. trappista sajt * 5 dkg füstölt sajt * 2 evőkanál olaj * 1 citrom leve * só * 2 dl kefir

A sárgarépát lereszeljük, megöntözzük a citromlével. Hozzáadjuk a reszelt sajtokat, és szükség szerint a sót. Hozzákeverjük az olajat, és tálaláskor a kefirt.

Jereván saláta

35 dkg főtt csirkehús * 10 dkg ananász * 1 alma * 1 fejes saláta * 10 dkg ribizli * 3 pohár joghurt * 10 dkg reszelt sajt * bors * szegfűszeg * porcukor * 0,5 dl fehérbor * só

A csirkehúst, az ananászt és az almát kis kockára vágjuk, majd összekeverjük a salátával, joghurttal, reszelt sajttal és a ribizlivel. A többi ízesítőt összekeverjük, és a salátára öntjük.

Márványsajtos kelkáposzta saláta

50 dkg kelkáposzta * 2 savanykás alma * 1 póréhagyma

Mártáshoz: 10 dkg márványsajt * 2 dl joghurt * 1 evőkanál majonéz * 1 csomag petrezselyem * só * 2 gerezd fokhagyma * kömény

Először elkészítjük a mártást. A kelkáposztát csíkokra vágjuk, a héjas almát a legnagyobb lyukú zöldség-darálón ledaráljuk. Amilyen gyorsan lehet, összekeverjük a mártással.

Orosz hússaláta

60 dkg sült- vagy főtt hús * 50 dkg burgonya * 20 dkg alma * 30 dkg vizes uborka * 1 teáskanál mustár * 3 dkg só * 1/2 mokkáskanál bors * 4 tojás * 3 dl tartármártás * 2,5 dkg vöröshagyma * 1/2 citrom * 1/2 csomag petrezselyem * 20 dkg aszpik

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk. A húst, a burgonyát, a lehámozott almát, a vizes uborkát és a 4 kemény tojást vékony csíkokra vágjuk. Citromlével, mustárral, sóval, borssal, finomra vágott hagymával ízesítjük, és összekeverjük a tartármártással. Meghintjük petrezselyemmel, körbe rakjuk kockára vágott aszpikkal.

Rokfortos vegyes saláta

30 dkg kígyóuborka * 0,5 kg kukorica * 1 csomag retek * 1 csomag újhagyma * 30 dkg karfiol * 1 pohár joghurt * 5 dkg rokfort * citromlé * 1 mokkáskanál Piros Arany

A kígyóuborkát héjával együtt legyaluljuk. Összekeverjük a főtt kukoricával, a lehetőleg zöldjével együtt felszeletelt újhagymával, a felkarikázott retekkel, a megfőzött karfiolrózsákkal és megöntözzük a citromlével. A joghurtot összekeverjük a piros arannyal, majd a villával összetört rokforttal, és a salátára öntjük.

Sopszka saláta

3 uborka * 2 zöldpaprika * 3 paradicsom * 1 lehetőleg lila hagyma * borecet * 1 evőkanál olaj * só olajbogyó * juhsajt, vagy juhtúró

A hagymát félbe, majd hajszál vékony karikára vágjuk. Az uborkát héjástól felszeleteljük. A paprikát karikára, a paradicsomot félbe vágjuk, úgy szeleteljük. A zöldségeket kicsit sózzuk. Az ecetet összekeverjük az olajjal, és a salátára öntjük. A sajtot rámorzsoljuk.

Téli virslisaláta

30 dkg savanyú káposzta * 3 pár virsli * 3 db ecetes uborka * 3 alma * 1 sárgarépa * majonéz * 2 dl joghurt

A káposztát rövidebb darabokra vágjuk, összekeverjük a karikára vágott uborkával, kockára vágott almával, a felszeletelt főtt virslivel, és a reszelt sárgarépával. Leöntjük a joghurttal hígított majonézzel.

Vitamin saláta

1 csomag retek * 15 dkg párizsi * 1 saláta * 20 dkg alma * 2 db újhagyma * 2 sárgarépa * snidling * kefir * só * bors * citromlé

A hozzávalókat apróra vágjuk, és a kefires keverékkel összevegyítjük.

Más módon:

2 csomag retek * 10 dkg párizsi * 2 saláta * 10 dkg sajt * újhagyma * 1 uborka * 1 dl kefir * diétás majonéz

A retket, salátát, újhagymát, uborkát apróra vágjuk, besózzuk. A párizsit és a sajtot kockákra vágjuk. A diétás majonézt a kefirrel elkeverjük, ízesítjük, majd a többi hozzávalóval elkeverjük.

Waldorf saláta

1 zeller * 2 édes alma * 1 saláta * 4 evőkanál citromlé * 25 dkg pulykasonka * 5 dkg dió * 2 adag majonéz * 1 dl tejföl

Az almát csak a csutkájától szabadítjuk meg. A zellert az almával együtt vékony csíkokra vágjuk. Rácsepegtetünk 4 evőkanál citromlevet. A sonkát is igen vékony csíkokra vágjuk. A diót durvára daráljuk. Elkészítjük a majonézt, hozzáadjuk a tejfölt, majd a zellert, almát és a sonkát. Óvatosan összekeverjük. Salátaleveleken tálaljuk, és megszórjuk dióval.